Esteticisme narratiu i "realisme històric": un cas de polèmica esbiaixada / Assumpció Bernal
Bernal, Assumpció
Simposi Internacional de Narrativa: Realisme i compromís en la narrativa de la postguerra europea (2n : 2002, 23-25 d'abril : València)

Fecha: 2002
Resumen: L'article, centrat en la recepció crítica de l'obra de Joan Perucho, parteix de la perspectiva que molts analistes i autors allunyats del "realisme històric" dels anys 60 tenien respecte la marginació de l'obra de Joan Perucho per part de la crítica catalana dominant, la qual trobava la seva plataforma d'expressió al voltant de la revista 'Serra d'Or'. Això provocaria, segons ells, que l'autor, més comprès i acceptat en l'àmbit castellano-parlant, esdevingués un autor bilingüe. Per rebatre aquests punts de vista, Bernal ens parla de les dificultats que un autor català tenia per poder fer la seva feina tan sols en català i de la reivindicació de l'obra que en feren crítics tan importants com Manent, Riba i Triadú. Seguidament comenta la suposada "campanya antiperuchoana" encapçalada per Molas i Castellet: cita textos que mostren com els dos crítics valoren positivament l'obra de l'autor i que "ni en la secció de 'Lletres' ni en la de 'Societat' de 'Serra d'Or' trobem un sol article que es referisca a Perucho en uns termes (negatius) que s'assemblin, ni per aproximació, als transcrits anteriorment". Només troba una excepció: detecta una polèmica que parteix dels articles que Alexandre Cirici publicava en la secció "Art" i on s'ataca a Perucho amb uns termes afins als plantejaments del "realisme històric" traçats pels dos analistes citats, però la opinió dels quals respecte a Perucho no és compartida, almenys d'una manera explícita i documentada.
Documento: Estudi
Materia: Crítica literària ; Recepció de la literatura ; Realisme històric ; Novel·la catalana ; Poesia catalana
Perucho, Joan ; Manent, Albert ; Riba, Carles (1893-1959) ; Triadú, Joan (1921-2010) ; Molas, Joaquim ; Castellet, Josep M. ; Cirici, Alexandre ; Serra d'Or : publicació ; Destino : publicació ; Ariel : publicació ; Dau al Set : grup
Publicado en: Realisme i compromís en la narrativa de la postguerra europea, Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2002 (p. 395-424)

El registro aparece en las colecciones:
10 años de la muerte > Josep M. Castellet
10 años de la muerte > Albert Manent
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2024-02-07



   Favorit i Compartir