Pròleg / Arseni Pacheco
Pacheco-Ransanz, Arseni

Data: 1973
Resum: Al pròleg, Arseni Pacheco ressegueix la tradició del Més Enllà al llarg de totes les èpoques, com a representació de les teories escatològiques del cristianisme. Un seguit de textos diversos van contribuir a normalitzar el tema en l'àmbit religiós cristià, si bé no era totalment aliè a la tradició pròpia, ja que hi ha alguns precedents clars com la davallada als Inferns de Jesucrist relatada a la Bíblia, l'Apocalipsi de Sant Joan, etc. El motiu es popularitza a Occident a partir del segle IV tal com ho proven altres escrits (els 'Diàlegs' de Sant Gregori, per exemple), i des del segle VIII esdevé una tradició consolidada, per bé que no hi ha unanimitat quant als orígens exactes: continuació lògica de la cultura cristiana; fonts en la tradició celta; producte del pòsit islàmic al món occidental. Tot seguit Pacheco comenta les obres més destacables que permeten de seguir el fil fins a arribar a les dues catalanes; en el cas del 'Viatge' de Ramon de Perellós assenyala el 'Tractatus' de Saltrey -provinent de la fèrtil tradició irlandesa-; i pel que fa a l'anònim autor del 'Viatge de Pere Portes', en determina l'origen popular i medievalitzant malgrat ser del segle XVII.
Document: Pròleg ; Estudi
Matèria: Més enllà=Motiu literari ; Cultura àrab ; Islamisme ; Cultura celta ; Cristianisme ; Religió ; Influència literària ; Narrativa catalana ; Literatura de viatges ; 1398 ; 1611 ; Cas raro d'un home anomenat Pere Portes=Anònim ; Purgatori=Motiu literari ; Motiu literari ; Al·legoria ; Datació ; Lough Derg ; Station Island ; Irlanda ; 1390X ; 1610X
Perellós, Ramon de ; Pau, sant ; Hetto ; Marcus ; Saltrey, Henry de ; Gregori I, sant
Obres: Perellós, Ramon de. Viatge del vescomte Ramon de Perellós i de Roda fet al Purgatori nomenat de Sant Patrici . 1398?
Anònim. Cas raro d'un home anomenat Pere Portes, de la vila de Tordera, que vivint entrà i eixí de l'infern . 1611?
Sant Gregori. Diàlegs . 593
Sant Pau. Visió
Hetto. Visió del monjo Wettin . 824
Marcus. Visió de Tundal . 1148/49
Saltrey, Henry de. Tractatus de Purgatorio Sancti Patricii . 1189/90?
Publicat a: Viatges a l'altre món, Barcelona : Edicions 62, 1973 (Vol. 69, p. 5-23)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Pròlegs
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2023-09-24



   Favorit i Compartir