Sobre el context manuscrit del poema "Barons, scoltats un patit" sobre l'Anticrist: una reinterpretació d'alguns textos atribuïts al fals sant Pere Pasqual / Josep Izquierdo (Universitat de València)
Izquierdo, Josep

Data: 1997
Resum: Estudi del context textual i cultural de "Barons, scoltats un patit", poema religiós de la primera meitat del segle XV conservat al manuscrit 451 de la Biblioteca de Catalunya. El poema testimonia que, durant el segon quart del segle XV, es copià un text escrit durant el segle XIII en una forma mètrica, les noves rimades, que al principi del quatre-cents ja estava en decadència. L'autor reflexiona sobre el fet que, al costat del poema copiat, hi ha algunes obres devotes en prosa, obres que, a partir d'ara i al llarg del segle XV i primera meitat del segle XVI, es convertiran en els "best-sellers" de la literatura piadosa popular. Per explicar la difusió d'aquests textos reelaborats l'autor se centra en l'empremta que hi deixa la comunitat beguina.
Nota: Bibliografia (p. 353-354)
Document: Estudi
Matèria: Poesia catalana ; Poesia religiosa ; Poesia narrativa ; Prosa catalana ; Font literària ; Edat mitjana ; Manuscrit ; 1425-1450 ; 1400L
Pasqual, Pere ; Vilanova, Arnau de
Publicat a: Llengua & Literatura. Barcelona, Núm. 8 (1997), p. 345-355 (Materials i bibliografies) , ISSN 2013-9527




El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2023-09-24



   Favorit i Compartir