El diàleg com a forma. Usos antics i moderns / Francesca Mestre
Mestre Roca, Francesca (Universitat de Barcelona)
Departament de Filologia Clàssica, Romànica i Semítica. Universitat de Barcelona
Universitat de Barcelona
Jornades de tradició clàssica en honor de Pau Gilabert Barberà (1s : 2018 : Barcelona)

Data: 2019
Resum: L'autora ofereix traduccions pròpies del grec clàssic al català de passatges d'obres de Diògenes Laerci i Demetri. Del resum de l'article: "És habitual llegir que el diàleg va ser inventat, com a forma escrita, a l'Atenes democràtica i que l'obra de Plató n'és l'origen tant des del punt de vista literari com filosòfic. Després de Plató, a l'antiguitat, la forma continua viva, sovint amb la voluntat de seguir l'autoritat que expressar-se com Plató representava, però no sempre, ja que diàlegs com els de Llucià, per exemple, són igualment celebrats però en realitat tenen ben poca cosa del projecte amb el qual Plató s'hi va posar. El propòsit d'aquesta comunicació és fer un breu repàs dels canvis que experimenta la forma del diàleg a la mateixa antiguitat i veure'n la petja en els diàlegs de Paul Valéry, amb l'objectiu d'escatir quina mena de tradició clàssica comporta la utilització d'aquesta forma".
Nota: Bibliografia (p. 177-178)
Nota: Aquest article prové d'una comunicació presentada a les "Jornades de tradició clàssica en honor de Pau Gilabert Barberà", organitzades per la Secció de Grec del Departament de Filologia Clàssica, Romànica i Semítica de la Universitat de Barcelona, celebrades a la Universitat de Barcelona el 31 de maig i l'1 de juny del 2018
Document: Estudi
Matèria: Influència literària ; Literatura clàssica ; Prosa grega ; Diàleg ; Traducció al català
Laerci, Diògenes ; Falèron, Demetri de ; Valéry, Paul
Publicat a: Anuari de Filologia. Antiqua et Mediaevalia, Núm. 9, vol. 2 (2019), p. 167-178 (Monogràfic: "La Tradició Clàssica I (Estudis en homenatge al professor Pau Gilabert)")

DOI: https://doi.org/10.1344/AFAM2019.9.2.16El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2020-03-25, darrera modificació el 2020-04-18   Favorit i Compartir