L'escriptor català: de la televisió al Twitter (passant per l'hipertext, l'SMS, Bluetooth i Facebook) / Jordi Marrugat
Marrugat, Jordi
Curs d'estiu "Les tecnologies digitals en la producció literària" (2013 : Castelló de la Plana)

Data: 2014
Resum: A partir de l'anàlisi de casos concrets, Marrugat repassa les relacions que històricament han mantingut els escriptors catalans amb les noves tecnologies. Així, comença parlant de les relacions entre els escriptors i la televisió centrant-se principalment en els casos de Quim Monzó, del qual analitza articles i col·laboracions al programa 'Persones humanes', i Empar Moliner, de la qual estudia articles i el programa 'Herois quotidians'. Estudia la polèmica que hi va haver entre els considerats escriptors mediàtics per part dels no mediàtics. I analitza la imatge de la televisió que donen obres de Vicenç Pagès i Dolors Miquel. Tot seguit, estudia la manera com diversos escriptors s'han servit dels ordinadors per fer un nou tipus de literatura: la sextina cibernètica de Joan Brossa o hipertextos de Carles Hac Mor, Lluís Calvo i Ester Xargay (de la qual també es comenta un videopoema). Així mateix, analitza narracions de Pagès i Víctor García Tur en què es parla de les relacions entre els homes i els ordinadors. A continuació s'analitzen poemes que Vicenç Altaió va escriure en forma de missatge de text a mòbil i una narració que Màrius Serra va escriure per ser distribuïda mitjançant Bluetooth. Finalment, s'estudia la manera com les xarxes socials han condicionat la literatura i les relacions entre escriptors i lectors. En aquest apartat es fa una lectura d''Els jugadors de whist' com a novel·la que reflexiona sobre aquestes qüestions i que va utilitzar Facebook per relacionar-se amb els lectors. Així mateix, es comenten els comptes de Twitter de Jaume Aulet i Quim Monzó.
Nota: Text llegit en el curs d'estiu "Les tecnologies digitals en la producció literària", fet a la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana el juliol de 2013.
Document: Estudi
Matèria: Literatura catalana ; Narrativa catalana ; Poesia catalana ; Televisió ; Tecnologies de la informació ; Vídeo ; Internet ; Xarxes socials ; Hipertext ; Escriptors catalans ; Polèmica
Monzó, Quim (1952-) ; Moliner, Empar ; Serra, Màrius ; Pagès Jordà, Vicenç ; Miquel, Dolors ; Brossa, Joan ; Hac Mor, Carles (1940-2016) ; Xargay, Ester ; Calvo, Lluís ; García Tur, Víctor ; Altaió, Vicenç ; Aulet, Jaume ; Bosch, Alfred ; Lienas, Gemma ; Porcel, Baltasar (1937-2009) ; Riera, Carme ; Saladrigas, Robert ; Simó, Isabel-Clara ; Teixidor, Emili ; Eco, Umberto ; Benjamin, Walter ; Postman, Neil
Obres: Miquel, Dolors. La dona que mirava la tele . Barcelona : Empúries, 2010
Altaió, Vicenç. Santa Follia de Ser Càntic . València : Eliseu Climent, 2005
Brossa, Joan. Sextina cibernètica . 1981
Diversos autors. Sant Jordi es menja el drac . 2004
García Tur, Víctor. Twistanschauung . Barcelona : Empúries, 2009
Diversos autors. Sextina al microscopi . Barcelona : Metrònom, 2003
Pagès Jordà, Vicenç. El món d'Horaci . Barcelona : Empúries, 1995
Pagès Jordà, Vicenç. Els jugadors de whist . Barcelona : Empúries, 2009
Riera, Carme. La meitat de l'ànima . Barcelona : Proa, 2004
Serra, Màrius. Monocle . Barcelona : La Vanguardia : Mobil Books
Serra, Màrius. La veritable història de Harald Bluetooth . 2007
Xargay, Ester. Ser malversat . 2010
Publicat a: Les tecnologies digitals en la producció literària / Germà Colón Domènech i Santiago Fortuño Llorens (eds.), Castelló de la Plana : Universitat Jaume I, 2014 (p. 37-74)

El registre apareix a les col·leccions:
Són notícia > Ester Xargay
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2014-07-25, darrera modificació el 2023-09-23



   Favorit i Compartir