La recepció de Joan Salvat-Papasseit a les revistes literàries dels anys vint i trenta / Helena Alonso Capdevila (Universitat de Lleida)
Alonso Capdevila, Helena

Data: 2008
Resum: Helena Alonso analitza la recepció crítica de l'obra poètica de Joan Salvat-Papasseit a les revistes literàries dels anys vint i trenta del segle XX. D'entrada, Alonso examina els primers textos crítics sobre l'obra de Salvat-Papasseit, en un moment dominat pel moviment noucentista, i es pregunta quin paper té aquesta primera recepció en la fixació de la recepció posterior. L'autora constata que molts dels temes que apareixeran posteriorment ja s'anuncien en aquesta recepció primerenca: "la importància de la biografia, la qüestió avantguardista, l'evolució de l'obra poètica, la temàtica amorosa. . . ". La recepció crítica de l'obra salvatiana és dividida en dos moments: un primer moment que va dels seus inicis poètics fins a l'any de la seva mort, el 1924, un any a partir del qual decau la recepció de Salvat-Papasseit, i un segon moment que arriba l'any 1934, amb la publicació de l'article "Joan Salvat-Papasseit" de Joan Teixidor a la 'Revista de Catalunya', el primer text que intenta un examen seriós de l'obra salvatiana, i que, en paraules d'Alonso, "enceta una línia interpretativa, un tipus de lectura, que ha creat una tradició que perdurarà durant molt de temps, a més a més, per la poca incidència de la recepció salvatiana en els anys posteriors". També rep un tractament especial la qüestió de l'avantguardisme en la crítica sobre l'obra salvatiana.
Document: Estudi
Matèria: Escriptors catalans ; Poesia catalana ; Prosa catalana ; Prosa espanyola ; Recepció de la literatura ; Premsa catalana ; Revistes ; Crítica literària ; Noucentisme ; Avantguardes ; Ideologia literària ; Influència literària ; 1920-1934 ; 1920X ; 1930X
Salvat-Papasseit, Joan (1894-1924) ; López-Picó, Josep M. ; Soldevila, Carles (1892-1967) ; Vilaprenyó, Saludes ; Carreres, Agustí ; Gutiérrez-Gili, Joan ; Esclasans, Agustí ; Rovira Artigues, Josep M. ; Saltor, Octavi ; Garcés, Tomàs (1901-1993) ; Foix, J.V. ; Crexells, Joan (1896-1926) ; Teixidor, Joan
Obres: Teixidor, Joan. "Joan Salvat-Papasseit" . En: Revista de Catalunya, núm. 80 (1934)
Publicat a: Les revistes literàries a la Catalunya d'entreguerres. Crítica, recepció, traducció, Lleida : Pagès Editors : Aula Màrius Torres, 2008 (p. 39-59)

El registre apareix a les col·leccions:
Centenaris > Joan Salvat-Papasseit
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2023-09-23



   Favorit i Compartir